Samenwerkende ondernemers

U kunt uw bedrijf alleen exploiteren, maar er kunnen tal van redenen zijn om binnen een samenwerkingsverband met twee of meer ondernemers samen te werken:

  • U wilt werkzaamheden doen waarin u goed bent, of waarin u bent opgeleid en de meeste aanleg en talent voor hebt. De andere vennoot doet werkzaamheden waarin hij beter is dan u. Samen bent u sterker dan dat u ieder een eenmanszaak zou hebben;
  • U gaat een samenwerkingsverband aan met kind(eren) of werknemer(s) gericht op een toekomstige overname.
  • U gaat een samenwerkingsverband aan met uw (fiscale) partner. U betaalt dan samen minder belasting dan wanneer alle winst aan een van u beiden zou worden toegerekend. De continuïteit van het bedrijf is ook beter gewaarborgd omdat u daarover in de overeenkomst van samenwerking allerlei afspraken heeft gemaakt.

Als u gaat samenwerken met een andere ondernemer moet u zoveel mogelijk afspraken bij aanvang van de samenwerking met elkaar maken en bij voorkeur schriftelijk vastleggen. U moet dan niet alleen denken aan de opstart van de samenwerking (wie doet wat, is waartoe bevoegd en hoe wordt de winst verdeeld) maar ook over het einde van de samenwerking (veroorzaakt door ziekte of arbeidsongeschiktheid, overlijden, faillissement, onderlinge irritaties over bevoegdheden, privé-opnamen etc.).