BTW autokosten

Veel zzp-ers rijden zakelijk met hun privé-auto. De zakelijke kilometers worden aan het einde van het jaar tegen € 0,19 opgevoerd als zakelijke kosten. Met een goede kilometeradministratie kun je aantonen hoeveel procent van de kilometers zakelijk zijn gereden. Dit zelfde percentage kan worden opgevoerd om de BTW die in de kosten van onderhoud en brandstof zit terug te vragen.

Bij contante betaling van brandstof is BTW niet aftrekbaar . Ook de BTW in voorgeschoten brandstofkosten die weliswaar per pin, maar niet via de zakelijke rekening zijn betaald, is niet verrekenbaar. De Belastingdienst eist dat de brandstof traceerbaar door – of namens – het bedrijf is betaald. Bij betaling met een (tank)pas is dat automatisch het geval, maar bij een bon of factuur moeten de benodigde gegevens speciaal worden vermeld.

Een ander probleem bij tankbonnen is de beperkte houdbaarheid van de tankbonnen, ook van de exemplaren die wel correct met een pas zijn betaald. Niet zelden zijn ze al na een halfjaar (soms zelfs al na een paar maanden) vrijwel onleesbaar. Aan te raden is daarom zo snel mogelijk een kopie te maken van deze bonnen.

Een tankpas is verstandig: er is geen sprake meer van losse bonnen die bewaard moeten worden en die na verloop van tijd onleesbaar worden.  Daarnaast is de administratie een stuk eenvoudiger.